10.13.2021

9.15.2021

Будьмо грамотними!

 Міжнародний день грамотності цьогоріч традиційно відзначали написанням диктанту. Найкращі роботи 6-А та 5-А класів визначено. Учнів нагороджено почесними грамотами.



8.25.2021

Літературні псевдоніми та присвяти

 Псевдонім – це вигадане ім’я, яке використовується в публічній діяльності. Часто це пояснюється тим, що люди бачать своє нове ім’я більш відповідним своєму соціальному статусу, своїй творчості та своїм думкам. Іноді псевдонім беруть для того, щоб замінити довге ім’я або не підкреслювати свого походження.

Так, наприклад, саме через свій псевдонім Леся Українка, яка в реальному житті мала інше ім’я - Лариса Петрівна Косач, висловлює свою відданість Батьківщині.


Посвята чи присвята— заувага, зроблена автором певного художнього твору, що вказує на особу чи подію, якій присвячено цей твір. Так, збірка П. Тичини “Замість сонетів і октав“ присвячена Г. Сковороді, вірш “Вітер з України“ — М. Хвильовому тощо. Подеколи посвята міститься у вступних рядках до твору або ж править за такий твір, як-от початок циклу Г. Чупринки “Дніпрові серенади“:


(З мережі Інтернет)